Lenco - Banner - Duurste albums

Welke 9 vinylalbums zijn het meeste waard?

Ben jij een ware verzamelaar, die naast waardering te hebben voor muziek, ook denkt aan wat een plaat bij verkoop zou kunnen opbrengen? Dan is dit blog helemaal iets voor jou! Niet gevreesd, dit blog is ook heel interessant voor vinylverzamelaars die hier niet zo mee bezig zijn. Wij hebben enkele, legendarisch vinylplaten, in willekeurige volgorde, onder elkaar gezet, zodat jij er op een dag diep voor in de buidel kunt tasten…

Album: The Beatles – Love Me Do (EMI)
Geschatte waarde: € 44.600 – € 89.280

Mocht je deze single in je collectie hebben, dan ben je gezegend, want dit vinylplaatje is meer dan een half ton waard. Ga dus op zoek in alle kringloopwinkels, want het zou zomaar zo kunnen zijn dat deze plaat argeloos ergens tussenstaat. Het gaat overigens niet om de mainstream-versie van de plaat, maar om “de enige eenzijdige versie van deze single, waar je Love Me Do zonder edit op kunt terugvinden”. Het is of heel wat zoekwerk of een behoorlijke financiële investering, maar dan heb je ook wat.

Album: The Beatles – Yesterday and Today (1966)
Geschatte waarde: € 42.000

Dit is de tweede vinylplaat van The Beatles in de lijst en dat is natuurlijk niet voor niets, want een heel scala aan vinylplaten van deze groep zijn bijzonder tot exclusief, omdat zij een van de grootste groepen ter wereld ooit zijn en heden ten dage nog steeds mateloos populair zijn. Doordat vinyl weer helemaal happening is wordt er weer een hele horde aan fans aangeboord die op zoek gaan naar de platen van dit sympathieke viertal uit de jaren ‘60’s.
Het album “Yesterday and Today” levert zoveel geld op, omdat de eerste uitgave van dit vinylalbum een erg opmerkelijke hoes had, waarbij de bandleden gefotografeerd werden te midden van stukken vlees en een onthoofde pop. Tegenwoordig helemaal niet zo schokkend, maar in de jaren ’60 was dit schering en inslag, waardoor deze albumhoes na één dag uit de handel werd gehaald.

Album: The Beatles – The Beatles (1968)
Waarde: € 706.000

In onze zoektocht naar dure platen waren er relatief veel van The Beatles, zo ook dit naar de band zelf vernoemde vinylalbum. Nu is het zo dat het exemplaar dat iets meer dan zeven ton kost in 2015 privébezit is geworden van een onbekende verzamelaar, maar voor die tijd was het privé-eigendom van de drummer van The Beatles, Ringo Starr. Het betreft hier een persoonlijke kopie met het serienummer No.0000001.

Album: The Quarrymen – That’ll Be the Day/In Spite of All the Danger (1958)
Geschatte Waarde: € 271.000

Je bent toch een vinylverzamelaar, maar je hebt écht nog nooit van The Quarrymen gehoord? Het zou best kunnen en je zult wellicht niet de enige zijn. The Quarrymen, ook wel Quarry Men, was een Britse band opgericht door John Lennon en later kwamen hier George Harrison en Paul McCartney. Kortom, The Quarrymen, was de daadwerkelijke voorloper van The Beatles. De vinylplaat “That’ll Be the Day/In Spite of All the Danger is uniek, want er is maar één exemplaar van. Waarschijnlijk heeft Paul McCartney de plaat in bezit, dus je zult diep in de buidel moeten tasten voor deze legendarische, unieke vinylplaat.

Album: John Lennon & Yoko Ono – Double Fantasy (1980)
Geschatte waarde: € 575.000

Toegegeven, de kans dat je deze plaat in handen krijgt is aanzienlijk klein, want hij is zowel macaber als mateloos exclusief; het gaat om het album “Double Fantasy” van wijlen John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono. De reden waarom deze specifieke vinylplaat zo exclusief is komt doordat er één speciale versie is die door John Lennon is getekend enkele uren voordat hij zou worden vermoord. De plaat was eigendom van Mark David Chapman, de moordenaar van John Lennon. Mocht je ooit deze plaat op de kop kunnen tikken, dan heb je meer dan een half miljoen euro in handen.

Album: Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan (1963)
Geschatte waarde: € 32.300

Bob Dylan is een muzieklegende, daar kunnen we niet omheen, dat tenminste één van zijn platen in deze lijst zou voor moeten komen was dan ook onvermijdelijk, in dit geval is het ’t album “The Freewheelin’ Bob Dylan”. De reden waarom dit album zo episch is en daardoor dus voor een flinke prijs aangeschaft kan worden is omdat dit tweede album van Bob Dylan al in productie was gegaan toen deze zanger maar liefst 4 nummers wilde veranderen. De verandering was te laat doorgegeven waardoor de platenpers wel al was aan het lopen. De albumversie met de onveranderde tracklist is op dit moment een mooi bedrag waard, dus misschien kun je eens het internet afstruinen op zoek naar deze versie.

Album: Sex Pistols – God Save the Queen (1977)
Geschatte waarde: € 10.350

Het zit ‘m al in de naam van de band, maar de Sex Pistols waren ook niet echt lieverdjes. Van de vinylplaat God Save the Queen zijn er nog negen in omloop die je voor een mooi bedrag in je bezit kunt krijgen. De reden dat deze plaat zo duur is komt omdat zes dagen  nadat de plaat werd geperst  de Sex Pistols ruzie kregen met de platenmaatschappij A&M Records, dit resulteerde in de vernietiging van 25.000 platen die net waren geproduceerd. Van deze enkele tienduizenden vinylplaten zijn er dus nog maar 9 over.

Album: Elvis Presley – Stay Away, Joe (1967)
Geschatte waarde: € 22.300

The King of Rock ‘n Roll mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst en wij geloven dat er ook heel wat lezers waren aan het wachten totdat de naam Elvis Presley voorbij zou komen. De plaat “Stay Away, Joe” is bijzonder, omdat deze een dertig minuten durende opname bevat voor een radio-uitzending. Vreemde is wel dat er geen bewijs is dat er ooit maar ook één versie op de consumentenmarkt is verschenen van dit album. Tóch is er een waarde toegekend aan dit al dan wel of niet uitgekomen vinylalbum.

Album: The Five Sharps – Stormy Weather (1953)
Geschatte waarde: € 22.300

Veel kenners zullen bekend zijn met de groep The Five Sharps, die bekend zijn geworden om hun RnB-muziek, voordat RnB een ding werd. Dit album is natuurlijk uniek en uiterst zeldzaam. Deze plaat van The Five Sharps werd slechts één keer uitgebracht en daarna ging de groep uit elkaar. Kenners noemen deze once-in-a-lifetime plaat van The Five Sharps “dé ultieme doo-wop plaat”.

 

Voor welk muziekformat je ook kiest, Lenco heeft de speler die erbij past, van radio’s tot platenspelers en van CD-spelers tot streamingapparaten. Kijk op www.lenco.com voor ons complete aanbod!