Vinyl-releases mei 2019

Het is inmiddels alweer mei 2019, dús bijna zomer! Ook deze maand zijn er weer veel vinylreleases van nieuwe albums, maar ook re-issues, coveralbums en soundtracks. Heel veel om muzikaal van te genieten dus! We zetten hieronder de belangrijkste op een rijtje…

Röyksopp - JuniorRöyksopp – Senior | 24 mei 2019

Deze vierde plaat van de Noorse groep Röyksopp werd uitgebracht in 2010. De plaat werd gelijk opgenomen met de plaat “Junior” en deze verscheen in 2009. Apart aan beide platen was dat uiteindelijk Junior later uitkwam dan Senior. Op Senior staan 9 nummers en deze zijn allemaal een tikje duister en alleen maar instrumentaal; op dit album vind je dus geen een tracks met zang. Van dit album zijn nooit eerder singles verschenen, omdat het bedoelt was als één geheel, één lang nummer met meerdere onderdelen. Junior was lekker uptempo en er ging een lentegevoel vanuit, maar Senior voelt aan als de herfst, donker en kil. Op Senior kun je o.a. het nummer “The Alcoholic” horen; Röyksopp gaf over dit nummer aan dat het gaat over romantiek en het nostalgische idee van een zwerver die meelift met treinen en zo van plek naar reist. Kortom, Senior is een melancholische plaat die niet per se iedereen zal kunnen bekoren, maar die niet mag ontbreken in de collectie van Röyksopp-fans.

Morrissey – California Son | 24 mei 2019Morrissey - California Sun

Op dit nieuwe album van Morrissey vind je alleen maar covers van grote namen, zoals: Bob Dylan, Joni Mitchell, Dionne Warwick, Carly Simon, Buffy Sainte Marie en Phil Ochs. Op deze LP zijn 12 covernummers te vinden, die ook nog eens zijn ingezongen samen met andere zangers en zangeressen, zoals: Ed Droste, Grizzly Bear, Billie Joe Armstrong (frontman van Green Day), Ariel Engle (lid van Broken Social Scene), Petra Haden en Sameer Gadhia (lid van Young the Giant). Van Carly Simon kun je een cover vinden van het nummer “When You Close Your Eyes” en van Joni Mitchell zingt Morrissey “Don’t Interrupt the Sorrow”. Op dit album is Morrissey vooral heel ambitieus, want hoe maak je pakkende, nieuwe nummers van muziek die al tientallen jaren heel populair is. Morrissey doet het alsof het niets is met deze plaat. Hij gaat ook zeker veel kritiek krijgen, want niet iedereen is fan van covers, maar wij prijzen hem vooral voor zijn durf.

UB40 - CollectedUB40 – Collected | 31 mei 2019

UB40 werd in 1978 opgericht in het Britse Birmingham ten tijde van een grote crisis in Engeland. De broers Ali en Robin Campbell willen hun verveling tegengaan met het oprichten van een reggaeband in een land waar veel mensen destijds een baan zoeken, maar waar er absoluut geen werk was. De band vernoemen ze naar het formulier dat ze iedere maand moeten invullen om hun subsidies en uitkering te krijgen, de “Unemployment Benefit no. 40”, oftewel UB40. Onbedoeld, maar zeker niet ongewenst, gaat UB40 toeren samen met de band The Pretenders. De eerste plaat van UB40 wordt meteen een daverend succes, zowel in het Verenigd Koninkrijk als ver daarbuiten. Op de platen die “UB40 – Collected” omvatten kun je duidelijk horen hoe de band van een sociaal-kritische band langzaam meer mainstream werd, hoewel ze hun reggae-achtergrond nooit hebben verloochend; gingen voorheen hun teksten nog over Margaret Thatcher en Martin Luther King, dan gaan ze uiteindelijk ook steeds vaker over de liefde en het leven zelf. Kortom, je vindt alle hits van de mannen van UB40 op deze collectie, die voor de verzamelaars ook is te krijgen in goudkleurig vinyl. Op Collected kun je zowel beginwerk van de heren horen, zoals er stond op hun debuutalbum Signing Off, maar ook hun meest recente werk, zoals She’s a Lady, origineel van Tom Jones, maar uitgevoerd door UB40 feat. Shaggy. Een indrukwekkende collectie van muzieknummers, die de fans en nieuwelingen zeker zullen aanspreken.

Spice Girls – The Greatest Hits | 31 mei 2019Spice Girls - Greatest Hits

Spice Girls “The Greatest Hits” is een vinyluitgave van het originele Greatest Hits album dat uitkwam in 2007. Nu dat de Spice Girls weer gaan toeren – helaas zonder Victoria Beckham a.k.s. Posh Spice – komt dit album nog een keer uit op een gelimiteerde picture-vinylplaat. Op dit album kun je maar liefst 9 nr. 1 hits vinden van de meidengroep die synoniem staan voor de muziekwereld in de jaren ’90, denk aan: Wannabe, 2 Become 1, Say You’ll be There, Mama, Spice Up Your Life, Stop (Right Now) en Viva Forever. Naast deze hits natuurlijk ook nog nummers die wel bekend zijn, maar nooit de hoogste hitregionen hebben behaald. Het album heeft een opengewerkte hoes, een foto-inleg en je krijgt er ook een digitale versie van het volledige album bij. Deze compilatie-LP is een feestje en must-have voor de fans, maar hij is ook geweldig als een momentum uit de tijd van strashaarspeldjes, het blote middenrif en Buffalo’s.

Titanic - OSTVerschillende filmsoundtracks | Gedurende maand mei 2019

Toy Story Favorites, Titanic, Mission: Impossible, Marnie, Adventures of Priscilla: Queen of the Dessert, Notting Hill, e.a.

Deze maand verschijnen er vinylversies van de soundtracks van heel wat bekende films, denk aan de legendarische muziek van Titanic, door componist James Horner, met stuk voor stuk nummers die heel bekend in de oren zullen klinken als je de film uit 1998 hebt gezien. Daarnaast staat ook de soundtrack van de ultieme ‘90’s LHBTI-film “Adventures of Priscilla: Queen of the Dessert” op het punt om opnieuw gereleaset te worden; op deze plaat vind je nummers, zoals: I will Survive van Gloria Gaynor en Go West van The Village People, maar ook I love the Nightlife van Alicia Bridges en Finally van CeCe Peniston. Oók komt er een nieuwe LP uit van de Toy Story-films met alle bekende nummers uit de films. Voor soundtrackliefhebbers belooft de maand mei 2019 een mooie maand te worden.

Khalid – Free Spirit | 31 mei 2019Khalid - Free Spirit

Op 5 april 2019 kwam het nieuwste album van Khalid uit op CD en nu is er dan ook de vinylversie. Khalid is met zijn 21 jaar de onvervalste Spotify-koning van het moment en het gezicht van de hedendaagse R&B-scene, dat bewijst hij wel met de 45 miljoen maandelijkse luisteraars die hij heeft op deze immens populaire muziekstreamingdienst. Zijn nieuwste wapenfeit, Free Spirit, beschrijft Khalid als volwassen en donker. Iedere tune op deze LP is heel serieus en dat is voor het eerst voor rapper Khalid; het mag soms zelfs wat minder serieus en donker, maar goed, dat is persoonlijke smaak. Met Free Spirit verliest Khalid zijn rauwe kant, maar krijg je er gemakkelijk verteerbare R&B voor terug, en dat is met de zomer in het vooruitzicht helemaal zo slecht nog niet.

 

Luister naar deze albums op de platenspelers van Lenco, maar je kunt ze ook aanschaffen op CD of streamen op een Lenco product, bijvoorbeeld met een abonnement op Spotify of Deezer. Kijk voor al onze audioproducten op www.lenco.com.