Lenco - Hoe worden vinylplaten gemaakt

Hoe worden vinylplaten gemaakt? -In 5 stappen

Lenco verkoopt platenspelers in alle soorten en maten, voor thuis of voor professioneel gebruik en van retroplatenspelers tot uiterst hedendaagse vinylspelers, maar hoe worden vinyl muziekplaten nou precies gemaakt? In deze blogpost geven we jou een algemeen idee van wat er nou precies komt kijken bij het ontstaan van een hedendaagse muziekplaat.

Stap 1: Het aanleveren van de muziekLenco - Vinyl blauw

Natuurlijk moet men muziek aanleveren om er een muziekplaat van te maken, vaak gebeurt dit, hoe vreemd dit ook mag klinken, digitaal. De originele plaat waarop de muziek staat wordt “de master” of een “direct metal” genoemd en is een metalen schijf die gemaakt is van roestvrijstaal met een dikke koperlaag; deze plaat wordt gebruikt om een mal van te maken voor de uiteindelijke productie van de vinylplaten. Het duurt ongeveer één uur om een koperplaat te kunnen maken.

Stap 2: Hoe word een mal gemaakt?

Een mal maak je door de volgende stappen te ondernemen, overigens gaat het maken van een mal in twee stappen.

  • De eerste stap is, er wordt eerst een “vader-plaat” gemaakt. De kopermaster gaat in een bad vol met hele, kleine nikkelballetjes; deze nikkel wordt elektrolytisch verbonden met de masterschijf. Het proces wat dan plaatsvindt is een natuurkundig proces.
  • De vader-schijf gaat weer in hetzelfde bad om een “moeder-schijf” te maken, deze moeder-schijf is een plaat die kan worden afgespeeld, maar dat wordt niet gedaan, in plaats daarvan wordt deze moederschijf gebruikt om verschillende mallen te maken die uiteindelijk in de persmachine worden gebruikt om vinylplaten te persen.

De mal is nog ruw en moet dus worden gefatsoeneerd, daarom wordt deze gecentreerd, gepolijst en ontdaan van vervuiling; zou dit proces niet worden gedaan dan zou de plaat niet kunnen afspelen doordat er fouten op staan.

Lenco - Vinyl oranjeStep 3: De platen kunnen worden geperst

Nu kunnen er platen worden geperst! De manier waarop dit gebeurt is dat wanneer het vinyl wordt geperst er bolletjes vinyl van 140 gr. en 180 gr. onder de mal worden gelegd en deze worden gesmolten. Het persen zelf gaat heel snel, na verloop van 20 seconden is het maakproces ervan gebeurd. Er zijn verschillende kleuren vinyl die kunnen worden gebruikt voor het maken van een vinylplaat, deze kleuren zijn weer interessant voor de verzamelaars van het exclusievere gekleurde vinyl.

Step 4: Het controleren van de langspeelplaten

De volgende stap is het controleren van de eerste batch van de langspeelplaten. De controle van deze eerste geperste platen vindt plaats zodat er later vlot aan de productie van de LP’s kan worden gewerkt. Wél worden er naderhand nog steeds steekproefsgewijs controles uitgevoerd. Een mal van een langspelplaatplaat gaat in principe 1.500 persbeurten mee, tenzij er al eerder oneffenheden optreden, dan wordt de mal al eerder vervangen.

Step 5: Inpakken en labelenLenco - Vinyl wit

Een muziekspeelplaat zou niet compleet zijn zonder een mooie hoes er omheen, dit gaat vaak machinaal. De vinylalbums gaan in losse papieren hoezen en vervolgens in een grotere beschermhoes met daarop allerhande cover art. Plastic om het geheel en de plaat kan verscheept worden naar een muziekwinkel bij jou in de buurt!