Lenco-Lifestyle-Historie

De geschiedenis van Lenco

Een stukje Zwitserse geschiedenis in Nederland –

Voor degenen die ons nog niet kennen: Lenco is een handelsmerk van trendy consumentenelektronica. De naam “Lenco” is afkomstig van een kleinschalig, maar grootmoedig elektronicabedrijf dat ooit geïnitieerd is in het onherbergzame Zwitserland. Sinds eind jaren ‘90 mogen we met trots zeggen dat het hoofdkantoor van Lenco in ons eigen kikkerlandje is gevestigd.

Het prille begin

Lenco werd na de roerige Tweede Wereldoorlog opgericht door het Zwitserse echtpaar Fritz en Marie Laeng die vonden dat Europa wel wat innovatie kon gebruiken. Je merkt het misschien al aan de achternaam van dit koppel, Laeng, want die achternaam lijkt al heel veel op de uiteindelijk naam van ons bedrijf, Lenco. Fritz en Marie begonnen een eigen elektronicawinkel, die uitgroeide tot een fabriek waarin hetgeen zij verkochten in hun winkel ook door hun eigen bedrijf werd geproduceerd. Hoe zelfvoorzienend en gründigwil je het hebben, toch? Het was de eerste fabriek die uiteindelijk de naam Lenco meekreeg, en uiteindelijk het gehele bedrijf. Lenco klinkt natuurlijk ook heel wat internationaler dan Laeng, want dat was wel de ambitie van rasechte ondernemers Fritz en Marie. Degelijke, betaalbare producten die doen wat ze moeten doen, zoals een tikkende Zwitserse klok.

De ‘60’s

In 1960 produceerde Lenco zijn eerste kwaliteitsplatenspelers, een productcategorie waar we tot op de dag van vandaag nog bekend om staan. Eind jaren ‘60 kreeg Lenco veel internationaal aanzien door het fabriceren van de iconische L75-platenspeler, een degelijk houten bakbeest met een 4 kilo wegende draaitafel die een legendarische toonarm had. Er werd wel eens gezegd dat je zelfs een volwassen persoon rondjes kon laten draaien op dit apparaat; helaas hebben we nooit bewijs hiervan gevonden. Wees gerust, onze producten zijn tegenwoordig heel portable.

Hoe zou jij het vinden als de Lenco L75-platenspeler opnieuw uitgebracht zou worden? Laat het ons weten in de opmerkingen onder dit artikel.

De ‘70’s

In de jaren ’70, was Lenco echt on a roll, want dit bedrijf had maar liefst 1.300 mensen werkzaam op 3 verschillende locaties, een enorme prestatie voor die tijd; zeker voor elektronicaproducten, die destijds nog niet zo gangbaar waren als dat ze nu zijn. Daarnaast was Lencoboomingomdat er vanuit de fabriek in Zwitserland naar maar liefst 80 landen producten werden geëxporteerd.

De ‘90’s tot nu

Vanaf eind jaren ’90 is Lenco in handen van Nederlanders, en werd uiteindelijk de hoofdzetel gevestigd in het Zuid-Limburgse Nuth. Vanaf dat moment heeft Lenco zich vooral beziggehouden met het produceren en (online) verkopen van elektronicaproducten die hip, trendyen erg “now” zijn, zoals: internetradio’s, DAB+ radio’s, Dvd-spelers, maar ook speakers, en ook nog steeds platenspelers.

Modern bedrijf, moderne producten

Op dit moment verkoopt Lenco zowel retroproducten als smartchoice-producten in fysieke winkels en verschillende, internationale webshops, waaronder die van onszelf. Na meer dan 70 jaar weet Lenco zich steeds opnieuw uit te vinden en hierbij ook nog eens een prima prijs-kwaliteit te behouden. Voor velen is Lenco een onderdeel geworden van hun leven, van de platenspelers van toen tot de draadloze bluetooth-apparaten van nu. Kortom, beleef de mooiste nostalgische en nieuwe momenten met Lenco!

Webshop

Breng een bezoek aan onze webshop en ontdek ons ruime aanbod aan producten. Voor de webshop, klik hier.